Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Le Pen lelép a politikai életből

2017. május 23. - Sztenikó Rezső

Na jó a cím kicsit blikfangosra sikerült, ugyanis nem egészen Marine Le Pen a Nemzeti Front elnöke, illetve legutóbbi elnökjelöltje hagyja ott a versenyt, hanem a 27 éves unókahúga, Marion Maréchal-Le Pen, ami azonban talán a jövőre nézve még nagyobb jelentőségű. Az ifjú Le Pen kivonulása a politikai életből ugyanis többet jelent annál, mint ha egyszerűen csak egy képviselő lépett volna le a politika színpadáról. Marion Maréchal Le Pen, ugyanis egy érdekes színfoltja volt a francia Nemzet Gyűlésnek. A francia törvényhozás legfiatalabb képviselője volt, alig 22 évesen került be Vaucluse választási körzet képviselőjeként a francia parlament alsó házába.

Öt éves pályafutása során a következetesen kiállt a konzervatív értékek mellett, így felszólalt a homoszexuális házasság ellen, védelmébe vette a francia identitást és nemzet tudatot és az országot fenyegető iszlám veszélyről beszélt. Mondanom sem kell, hogy hívő katolikus, melynek munkája és nyilatkozatai során többször hangot adott, ebből következik, hogy számára a legfontosabb mindig is a család volt, amely véleménye szerint a francia társadalom egyik alappillér, állítása szerint ez miatt is távozik a pártból, hogy több időt töltsön gyermekével. (Igaz, egyelőre boldog családról nem beszélehetünk az esetében, ugyanis a gyermeke apjától menetközben elvált.)

nemzeti_front_marion-marechal-le-pen.jpg

Marion Maréchal-Le Pen egy 2017-es kampány rendezvényen - Búcsút intett 

Holott mind a Le Figaro, mind a Le Monde szerint főként a Nemzeti Front vezetőségével ellentétes gondolati véleménykülönbségek miatt lépett ki. Igaz, sosem volt felhőtlen a kapcsolatuk a nagynénjével, rossz májúak szerint Marine Le Pen irigy volt a tehetséges unokahúgára, aki töretlen népszerűségnek örvendett a választók között. Az elmúlt öt évben, de még a tavaszi kampány során is többször utalt arra Marine Le Pen, hogy únokahúga tapasztalatlan a politikai életbe és túl fiatal a komoly döntésekhez. Így például még egy új kormányba sem vette volna be rokonát, írja a Le Figaro. Minden kritika ellenére, Marion a végsőkig kitartott nagynénje mellett, holott a párt által diktált irányvonallal egyáltalán nem értett egyet. A Nemzeti Front ugyanis Florian Philippot vezetésével a klasszikus konzervatív értékek helyett inkább a "szuverenista-etatista" vonalat választotta, s így a kampány során a család, a nemzet, a haza kérdésköre háttérbe szorult. Ezt Marion állítólag a párton belül többször szóvá is tette, továbbá hatalmas hibának tartotta azt is, hogy a kampány főként az eurózónából való kilépés köré csoportosult, miközben a franciák nagy része nem akar kilépni a közös valutaövezetből a felmérések szerint. 

A Le Figaro hozzáteszi, hogy Marion valószinűleg a magánszférába fog feloldóni egy ideig, így akár még a család afrikai kapcsolatai révén a fekte kontinensen is folytathatja a karrierjét, azonban mind a Le Monde, mind a Le Figaro a fiatal politikus "politkai nyugdíjaztatását" időlegesnek tartja. Egyrészről a választások után egyre több jel mutat arra, hogy összecsapnak a hullámok a Nemzeti Front felett, s akár a belső harcok felemészhetik a pártot, amibe a fiatal politikus nem akar részt venni. Másrészről a konzervatív Valeurs Actuels-be adott interjújában megszellőztet néhány gondolatot ideológiai és politikai elképzeléseiről, amelyek hosszabb távon akár még be is érhetnek. Így ha esetleg a jobboldal stílust vállt, s olyan személyek kerülnek előtérbe, mint az erősen konzervatív republikánus politikus Laurent Wauquiez, akkor megváltozhat a politikához való viszonyulása. 

Állásfoglalása szerint a konzervativizmus egyáltalán nem bukott el Emmanuel Macron győzelmével, ugyanis "az embereket nem gazdasági, hanem főként spirituális tényezők mozgatják, úgymint a haza, kultúra, identitás (kérdésköre). Ami a Nemzeti Frontot és a jobboldalt összeköti, az nem más mint a konzervativizmus. A stratégiai győzelem (a jobboldal számára) abban rejlik, ha konzervatív burzsoáziát és munkásosztályt sikerül egységbe kovácsolni, úgymint 2007-ben Nicolas Sarkozy-nek. Ugyanis a nemzeti burzsoáziának (elitnek) és munkásosztálynak egy közös félelmük van, a közös identitásuk (elvesztése)".

Kérdés, hogy ki vállakozik, hogy egységbe kovácsolja őket. Nem lennék meglepve, hogy 10 vagy 15 év múlva egy szőke, konzervatív elnökjelölt asszony indulna az elnöki székért, egy karakteres konzervatív programmal, Marion Maréchal Le Pen néven. Bármennyire is megosztóak a nézetei, egy biztos a politikához való tehetség meg van benne (nemcsak szerintem).

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr512535593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása