Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

2018-ban sem lassít Emmanuel Macron a reformok terén

A franciák a kormány és a köztársasági elnök iránt táplált egyre nagyobb bizalma arra készteti az államfőt, Emmanuel Macront, hogy 2018-ban felgyorsítsa a már elkezdett reformfolyamatokat

2018. január 09. - Sztenikó Rezső

Lassan, de biztosan beérnek Emmanuel Macron által elkezdett reformok gyümölcsei. Igaz azok gazdasági hatásai várhatóan csak évek múlva jelentkeznek, de a választók már, így is értékelik a liberális (jobboldali? baloldali?) államfő eddigi erőfeszítéseit, aki megválasztása óta rohamtempóban próbálja meg átalakítani az országot. A jelenlegi közvélemény kutatások ugyanis azt mutatják, hogy akárcsak decemberben, januárban is nőtt Emmanuel Macron bizalmi indexe és így az 40%-ról 42%-ra emelkedett, ami szeptemberi mélyponthoz képest 7%-os növekedést jelent. Nemcsak az elnök, hanem a kormányfő, Édouard Philippe iránt is megnőtt az állampolgárok bizalma szeptember óta, s így míg ősz elején 32%-kon állt az egykori jobboldali politikus bizalmi indexe, januárban már 37% volt ez a mutató. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy decemberhez képest 2%-kal csökkent Édouard Philippe népszerűsége).

Emmanuel Macron és Édouard Philippe bizalmi indexének alakulása 2017 május é 2018 januárja között

Forrás: Les Echos

A fentiek azt bizonyítják Emmanuel Macron számára, hogy a kormány aktivitása és a reformok véghezvitele kulcstényező ahhoz, hogy növelje a lakosság kabinetbe és a köztársasági elnökbe vetett bizalmát, így nem véletlen, hogy a 2017-es évre jellemző lendületet az újesztendőben is folytatni akarja az egykori gazdasági miniszter. Ennek érdekében az elnök már az év első hetében egy, egy napos kormányülést hívott össze annak érdekében, hogy megvitassa minisztereivel a 2018-as év menetrendjét.

Emmanuel Macron már az új évi beszédében felkészítette a franciákat, hogy milyen téren várhatóak változások, amelyek elsősorban az ország nagy szociális ellátórendszereinek a gyökeres reformjait fogják jelenteni. Így a január eleji miniszteri találkozón elsősorban a gazdaságot és a társadalmat érintő kérdések kerültek terítékre, úgymint például a tovább- és átképzési rendszer reformja, a munkanélküli segélyezési rendszer átalakítása vagy a vállalatok növekedését és digitális átalakulását segítő intézkedések.

A fentiek mellett azonban olyan kényes jogszabályokkal is foglalkoznia kell a kormánynak, mint például: a menekültek és a migránsok jogállását szabályozó törvény; a Notre-Dame-des-Landes település mellett felépítendő repülőtér kérdése; illetve a közutakon való megengedett sebesség 80 km/h-ra való csökkentése, amelyek mind-mind jelentős regionális vagy össztársadalmi elégedetlenséget okozhatnak.

A Le Monde információi szerint az elnök azt szeretné, hogy a miniszterek 2018-ban a liberalizáció helyett, elsősorban a társadalom szociális védelmére helyeznék a hangsúlyt munkájuk és politikai érvelésük során. A kormányzat nemcsak szavak szintjén, hanem a tettek mezején is megpróbálja kidomborítani a politikájuk szociális jellegét, amely elsősorban a lakáspolitika és a szegénység elleni harc terén fog megmutatkozni. A reformokat egyébként nem véletlen sürgeti a tavaly megválasztott elnök, ugyanis véleménye szerint azokat az öt éves elnöki periódus első éveiben kell véghezvinni, annak érdekében, hogy a ciklus végén a kormány learathassa azok gyümölcseit.

Természetesen kérdéses, hogy az Emmanuel Macron által elkezdett liberális reformfolyamatok milyen eredménnyel járnak, de egyelőre minden az ifjú elnök malmára hajtja a vizet. A kedvező világgazdasági környezet mellett, olyan világpolitikai események is segítik a munkáját, mint a Brexit, amely következtében sok, Nagy Britanniában székelő vállalat és pénzügyi intézmény Franciaországot választhatja új európai uniós központjának. Nem beszélve arról, hogy egyelőre a hazai ellenzék nem, hogy fogást nem talál Emmanuel Macronon, hanem még a 2017-es választások során elszenvedett vereségből sem tudtak feltápászkodni. Igaz a konzervatív Köztársaságiak új vezérük, Laurent Wauquiez megválasztásával, akár újra a politikai ringbe kerülhetnek. De ez már egy másik történet…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr5513559299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 07:10:11

Micron bukásra van ítélve, minden mesterséges médiatámogatottság ellenére.

midnight coder 2018.01.09. 13:25:15

Franciaországnak mindenképp csökkenni fog az életszínvonala a következő pár évben, akármit is csinál Makaróni. Sokkal nagyobb volumenű folyamatok vannak a háttérben mint amit néhány szociális intézkedéssel kezelni lehet.

2018.01.09. 13:56:12

@midnight coder: a franciáknál olyan versenyképtelen ma már a gazdaság, adórendszer, a foglalkoztatás, főleg a német gazdaság árnyékában, hogy Macron aligha birkózhat meg a feladattal. De nem is arra pörög, hogy a gazdaságot tegye versenyképesebbé, hanem hogy a szociális ellátásokat még tovább finanszírozhatóvá tegye.
A franciák ma is sokkal jobban élnek, mint azt a gazdaságuk teljesítménye indokolná. Ennek hamarosan vége lesz.

Indriq 2018.01.09. 17:36:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: @midnight coder: @karandash: szép látni hogy az X számú fityiszdroidból 3 azonnal átvanzsált franciaország szakértővé :)

Indriq 2018.01.09. 18:09:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: jahhh... hazudozol amit akarsz nekem is, magadnak is.
Apróságként megjegyezve, hogy az események megfigyelője nem tesz kijelentéseket, hanem megfigyel. bár ezt valszeg nem érted meg.
Azonkívül gondolom szerinted ovinak a közel kétharmada nem mesterséges médiatámogatottságból fakad, csak Macroné.... klasszikus kettős mérce, de inkább csak egy mai napi pártutasítás, ami csak erre a cikkre vonatkozik.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.09. 19:48:10

@Indriq:

Vedd észre, nem Micron módszereit, hanem politikáját kritizálom.

Indriq 2018.01.09. 20:29:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
tanulmányozd, talán magadra ismersz:
"A skizofrénia úgynevezett spektrumbetegség, betegségcsoport, amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, paranoid vagy bizarr téveszmék, illetve dezorganizált (rendezetlen) beszéd és gondolkodás." ..." Gyakori az asszociációk felbomlása, az önmagukban értelmes, de összefüggésükben értelmetlen szavak használata. "
süti beállítások módosítása