Párizsból, szeretettel!

Franciaország, a start-up paradicsom?

2016. szeptember 16. - Sztenikó Rezső Frigyes.

Napjainkban Franciaországgal kapcsolatban a hétköznapi ember sok mindenre asszociál, csak épp arra nem, hogy a vállalkozások és a digitális világ európai paradicsoma. Az ismétlődő terrortámadások, az iszlám terjedése, az elégtelen makrógazdasági mutatók, az egyre agresszívebb tüntetések a nyáron elfogadott munkaerő piaci törvény ellen meglehetősen sötét képet festenek az országról. Holott mindennek dacára jelentős változások indultak el az országban, főleg ami az új digitális gazdaság kiépítését és térnyerését illeti.

A francia kormányzat nem titkolt célja, hogy az ország újra felkerüljön a legversenyképesebb,leginnovatívabb országok listájára. Így a francia Gazdasági Minisztérium minden erővel támogatja az innovációs iparágak fejlődését, s előtérbe helyezte a kezdő, innovatív digitális vállalkozásokat, amit a köznyelv főként start-upként ismer. A kormányzat konferenciák, pénzügyi támogatások, tanácsadások, szakmai fórumok, illetve specializált inkubátor házak kiépítésével próbálja meg elősegíteni ezen vállalkozások növekedését. Így talán sokak számára meglepetést okoz, hogy a minden évben Las Vegasban megrendezésre kerülő CES technológia ipari kiállítás során a francia küldöttség adta – 190 szereplővel - az amerikai vállalatok után a legtöbb kiállítót.

A francia technológiai iparág egyik legfőbb szervező ereje a French Tech márkavédjegy, ami egyrészről összegyűjti az egyes innovatív vállalatokat városok szerint, másrészről pedig iparág szerint is besorolja őket, így próbálván meg a legjobb és a leghatékonyabb szakmai tanácsadást nyújtani a tagok számára. Így például különböző tematikus hubokat épít ki a kormányzat – önkormányzatokkal és befektetőkkel közösen – ahol technológiai, pénzügyi, turisztikai és egyéb innovatív vállalatokat gyűjtik egy tető alá.

A kormányzat által elkezdett sziszifuszi munka meghozta a gyümölcsét, ugyanis egyre több befektető ismeri fel a francia start-up vállalatokban rejlő lehetőséget. Így az elmúlt félév folyamán a francia start-up vállalatokba több mint egy milliárd euró összegben fektettek be a különböző pénzügyi alapok. Így az Európai Unióban, a start-up vállalatokba történt tőkeberuházások 16%-át Franciaországnak sikerült elnyernie, mellyel megelőzte Németországot. Igaz, a befektetések nagy részét továbbra is a brit vállalatoknak sikerült lefölözniük, ahova az Európában eszközölt befektetések 34%-a érkezett.

e27e3655786b18b1de4bf57f46aea0c3.png

A francia üzleti szféra optimistán tekint a jövőbe, Franck Sebag az Ernst & Young szakértője szerint ugyanis, az eddigi kockázati tőkebefektetések meglehetősen kiegyensúlyozatlanok voltak, azonban mára már stabilitásról és állandóságról lehet beszélni, ami pozitív üzenetet jelent az épp csak rügyet eresztő francia start-up vállalatok számára. További bizakodásra adhat okot, hogy az egyes befektetések száma eléri a 297-et, mellyel Franciaország még az eddigi listavezetőt, Londont is megelőzi.

A Brexitnek köszönhetően azonban újabb kapuk is kinyílhatnak a Franciaország számára, ugyanis a befektetők nagy része borúsan tekint a brit üzleti lehetőségekre. A párizsi döntéshozók azonban nem tétlenkednek és igyekeznek kihasználni a Brexit által kapott lehetőséget. Így amellett, hogy kedvezményeket biztosítanak a Londonban székelő vállalatok számára, abban az esetben ha Franciaországba teszik az adminisztrációs feladataik egy részét, a start-up vállalatokat sem hagyják figyelmen kívül. Így a Business France állami ügynökség egy napos rendezvényt szervezett, hogy elcsábítsa a londoni start-up vállalatok egy részét. Azonban nemcsak rendezvények szintjén próbálja meggyőzni a francia kormányzat a brit start-up vállalatokat, hanem például a fintech (pénzügyi technológiai) start-upok számára májusban hozták létre a Pénzügyi Piacok Működését Ellenőrző Hivatal bábáskodása alatt a fintech vállalatokkal foglalkozó speciális főosztályt, amelynek célja a szabályozási keret megteremtésén túl túl a fintech vállalatokkal való kapcsolattartás és egyeztetés.

Franciaország nem titkolt célja, hogy vezető szerepre törjön Európában az innovatív és technológiai vállalatok területén, s így napjaink start-upjai a jövő gerincét adhatják a francia gazdaság számára, mint tette ezt egykoron a Renault, a PSA vagy az Alstom.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr7411712395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.