Párizsból, szeretettel!

A francia no-go(?) zónák és ami mögöttük van

A francia rendőrség erőforrás hiánya és a francia külvárosok elhallgatott problémái

2016. október 25. - Sztenikó Rezső Frigyes.

Míg tavaly, alig egy évvel ezelőtt a november 13-ai terrormerényletek ellen tiltakozókkal volt tele a párizsi Place de la République, addig most, október 19-én több száz rendőr vette újra birtokba a teret. Egy nappal később, csütörtök este pedig Párizs emblematikus sugárútján, a Champs-Elysées-n vonultak fel a rendőri szakszervezetek tagjai, illetve több vidéki városban is tartottak szolidaritási tüntetéseket. Tiltakozók főként a rendőröket ért erőszak, az igazságszolgáltatás gyenge ítélethozatali gyakorlata, a hiányos rendőri felszereltség és az elégtelen anyagi erőforrások miatt vonultak utcára.

rendorok_parizs_place_de_la_republique.jpg

Tiltakozó rendőrök a Place de la République-en Forrás: Le Figaro

A tiltakozás gyújtópontja az október 8-án Essonne megyében történt incidens volt, ami során két járőrkocsit fiatalok megtámadtak és felgyújtottak. A kocsiban tartózkodó rendőrök közül egyet életveszélyes sérülésekkel ápolnak a párizsi Szent Pál kórházban.

Azonban a támadással nemcsak a rendvédelmi szervek alulfinanszírozottsága, rossz felszereltségi színvonala és a létszámbeli hiányosságai kerültek a közvélemény figyelmébe, hanem az úgynevezett „érzékeny” (quartier sensible) vagy ahogy egyesek nevezik „törvényen kívüli” területek (zone non-droit) létezése is újból előtérbe került. Természetesen Manuel Valls miniszterelnök határozottan cáfolta az ilyen területek létezését: „Nem léteznek jogrendszeren kívüli területek” - jelentette ki az eset után.

Ezt azonban többen vitatják. Több jobboldali gondolkodó szerint igenis vannak olyan területek, ahol a republikánus értékrend, a francia jogállam keretei felbomlottak, s ott köztársaság már nem tudja garantálni az alapvető biztonságot. Mások szerint azonban ez jelentős leegyszerűsítése a dolgoknak, s egy sokkal sokrétűbb problémáról van szó. A France 5 tv csatorna „C dans l’air” közéleti műsorának a vendégei szerint a probléma abból fakad, hogy az elmúlt évtizedek kormányai – legyen jobb vagy bal - egyszerűen magára hagyták a külvárosi területeket. Igaz – már!! - a 2002-es kampány során kiemelt témaként szerepelt a közbiztonság kérdése egyes külvárosokban, azonban a választások után teljesen lekerült a napirendről, dacára a 2005-ös gyújtogatásoknak. A nagy politika nem foglalkozott ezzel a problémával egyszerűen nem akart tudomást venni róla. Próbálta a szőnyeg alá söpörni a problémát, jegyzik meg a meghívottak.

A rendőri szakszervezet vezetője szerint a törvényen kívüli területekről beszélni tényleg nem helyes, ugyanis ezen kerületekben igenis ott vannak a rendőrök, akik igazi macska-egér játékot játszanak a bűnözőkkel, akik nagy részt fegyver- és drog-kereskedelemben illetve autólopásban utaznak. A bűnözésnek köszönhetően ezeken a területeken egy második, úgynevezett árnyék gazdaság alakult ki. A gengszterek sok esetben sokkal többen vannak (létszámbeli problémák), s sokkal jobban fel vannak fegyverkezve, mint a rend őrei (anyagi források elégtelensége).

A szakértők szerint a problémát azonban nem lehet egyszerűen a rendőri erőforrások növelésével megoldani. Véleményük szerint ezen fiatalok nagy része széthullott családokban, nemzeti identitás nélkül nő fel, azaz híján van bármiféle társadalmi köteléknek, úgynevezett „gyökértelenek”, jegyzik meg a meghívottak. A problémát tetézi, hogy az iskola egyáltalán nem tud mintát szolgáltatni számukra, így nem marad más kiút, mint a bűnözés. Sőt rosszabb esetben pedig a szélsőséges iszlamista nézetekben találnak menedéket, így ezen csoportok számára tökéletes célpontnak számítanak a „gyökértelen” fiatalok.

saint_seine_denis.jpg

Párizs egyik külvárosa, Saint-Seine Denis. Halmozott problémák a szőnyeg alatt Forrás: Le Monde

A szakértők szerint a probléma megoldásához egyrészről egy nemzeti konszenzus kell, másrészről jelentős átalakítások szükségesek. Így mélyreható oktatási reformot kellene végrehajtani, olyan iskolai tananyagra lenne szükség, ami garantálja a közösséghez való tartozást, identitást ad, segít az integrációban, elismerteti a francia társadalom által tisztelt értékeket, ugyanis társadalmi és kultúrális gyökerek nélkül a fiatalok csak egy légüres térben találják magukat. Francois-Xavier Bellamy filozófus szerint a jelenlegi oktatási rendszer csupán a képességekre helyezi a hangsúlyt s, így képtelen a kulturális transzferre, ugyanis csökkenti a kultúrális, történelmi és egyéb tantárgyak fontosságát amelyek azonban segítik átörökíteni az európai és azon belül a francia kultúra értékeit, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok egy közösség tagjának érezzék magukat, s segítsék azok társadalmi integrációját. Az oktatási rendszer hiányosságai mellett külön ki kell emelni a család politikát, amely az elmúlt években teljesen leépült. Segíteni kell a széthullott családokat közösségi, sport és kulturális programok révén. Ezt jelen esetben nagy részt a non profit vállalkozások látják el, akiknek a forrásai végesek, az állam pedig "csak" anyagi támogatást nyújt.

A kérdés adott: vajon lehet-e ezen területeket no-go zonáknak nevezni? Természetesen azt állítani, hogy oda aki belép hagyjon fel minden reménnyel, költői túlzás. Azonban azt is látni kell, hogy ezen zónákban nagyon magas a bűnüldözés száma, amit jól példáz a kínai lakosság augusztusi és szeptemberi felvonulása a kritikus közbiztonsági állapotok ellen Aubervilliers-ben. Így kritika nélkül elfogadni, hogy ezek a területek biztonságosak és nincs baj az a valóság tagadása, amit a francia politika már 2002 óta – hanem régebb óta - elkövet. A probléma elől lehet menekülni, le lehet egyszerűsíteni, lehet azt ignorálni, de a probléma ott marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr8811832547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2016.10.26. 15:42:54

Dehát nincsenek is no go zonak.....! Es az osszes dög aki nem fulladt a tengerbe es ideert Europaba.....mind orvos/mernok/tanar!

nick papagiorgo 2016.10.26. 16:09:07

Kérdés, mit tekintünk no-go zónáknak, ugye.
Egyesek szerint minden az, ahova az ember "nem mer bemenni", tehát fél ott, inkább elkerüli stb. Ilyen helyek akár Budapesten is vannak.
Mások szerint olyan hely, ahol tombol a bűnözés és a bűnözők (drogbandák stb) vették át az uralmat.
Harmadik értelmezésben olyan hely, ahol idegenek (általában muszlimok, négerek stb) vertek tanyát, és pl. a saria szabályai az uralkodóak.

(A kettes és hármas között az a különbség, hogy a bűntanyákban senki sincs biztonságban (bárkit lelőnek, egymást is), a muszlimoknál meg pl. a muszlimok biztonságban vannak, csak pl. a fehérek nem.

Az aktuális államhatalom meg általában maszatol, és letagadja, hogy ilyenek egyáltalán léteznek.

alessandri 2016.10.26. 16:30:33

A francia rendőrök hetek óta tüntetnek a no-go zónák miatt. Bízzunk benne, hogy tudják miért, mialatt a Klubrádió hetek óta örjöng, mert Szíjjártó azt merte nyilatkozni igenis léteznek no-go zónák a nyugat-európai nagyvárosokban.

christophe 2016.10.26. 16:59:28

ilyen alapon,no-go zona nyocker,kobànya egyes részei jonèhàny borsodi,nogràdi falu stb...

anyadmajma 2016.10.26. 16:59:28

@alessandri: hga léteznek, akkor miért nem azok kerültek fel a propagandahazugságaitok térképére? miért olyan helyek, amely területeken élők szerint ez nettó hazugság?
Szerintem azért, mert hazudtok. Hozzátok képest a gyurcsány az igazmondó juhász.

Zsuzsi25 2016.10.26. 17:07:38

@anyadmajma: Szerinted nincsenek no go zonak?

Zsoltbacsi 2016.10.26. 17:13:03

@nick papagiorgo:

Azert en egy negyedik kategoriat illetve inkabb kriteriumot is megemlitenek. Az is no-go zona, ahonnan menekulnek az oslakosok, es aron alul akar fel/harmadaron is megszabadulnak a lakasaiktol. Gondolom mindenki egyetert abban, hogy nem jokedvukben csinaljak.

Azert pesttel parhuzamba allitani kicsit tulzas, ott max 1-1 utca ami zuros, nem az van mint Malmoben peldaul, hogy sztrajkba leptek a buszvezetok, es komplett keruletekbe nem hajlandok behajtani, vagy Parizs 17. kerulete, ahol ki van adva, hogy rendor nem mehet be egyedul csak minimum 4 kocsis konvojban.

Az irasod tobbi reszevel egyetertek.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.26. 17:17:21

@anyadmajma:

A nem létező NO GO ZONE-ákról képek, videók és beszámolók:

Franciaországból:
www.gatestoneinstitute.org/5128/france-no-go-zones

Angliából:
www.gatestoneinstitute.org/5177/no-go-zones-britain

----

Az agytalan ballibek kíváncsi vagyok a videók és képek láttán mit mondanak majd.
Hogy a muszlimok megismertették a "GANG RAPE" fogalomkörét a nyugat-Európai nőkkel.

alessandri 2016.10.26. 17:17:36

@anyadmajma: Nem tudom miről beszélsz. Én csak a francia híradók tudósításait figyelem, amelyekben az első helyen hetek óta ez a hír szerepel. A francia rendőrség szakszervezetének vezető szájábó hangzott el a no-go zóna kifejezés (David Pujadas A F2 20.00 órás hírműsorának vezetője is ezt az angol kifejezést használta. Az M6-en is volt nemrég egy dokumentumfilm, amelyből kiderült, hogy a legradikálisabb muszlim imámok francia nagyvárosok mecsetjeiben hírdetik a gyűlöletet és a dzsihádot judeo-kersztény kultúra ellen. Amikor a riporter megpróbált az egyikbe bejutni, jól megverték őt arab barátaink.

Zsoltbacsi 2016.10.26. 17:28:49

@Ballib cenzúrázók réme 18:

Hozzatszem a tiedhez:

Sved hivatalos rendorsegi jelentes (fasza terkepek vannak a vegen):
polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/01%20Polisen%20nationellt/Ovriga%20rapporter-utredningar/Kriminella%20natverk%20med%20stor%20paverkan%20i%20lokalsamhallet%20Sekretesspr%2014.pdf

Ez a 2014 oktoberi allapot, azota megjelent ott meg 300 ezer boxos

Nemet rendorseg 2015os statisztikaja:
www.bka.de/DE/AktuelleInformationen/StatistikenLagebilder/PolizeilicheKriminalstatistik/PKS2015/Standardtabellen/standardtabellenTatverdaechtige.html?nn=51356

61es es 62es tablazat.
Nemetorszagban tavaly az osszes magyar allampolgar 6700 buncselekmenyt kovetett el, ehhez kepest a kb hasonlo szamban jelenlevo szirek 133ezret...
Nemreg nyilatkozta a belugyminiszter, hogy iden az osszes buncselekmeny 45 szazalekat a migransok kovettek el!

alessandri 2016.10.26. 17:35:20

Aki szeretné, hogy sok-sok szír legyen Magyarországon annak ajánlom, hogy próbáljon meg parkolni a Budafoki út 18 előtt. Az életét teszi kockára az tuti.

anyadmajma 2016.10.26. 17:56:09

@alessandri: és akkor vajon mit tesz a rendőrség? Magyarországon mit tesz a rendőrség a Budafoki úton?
Vagy netán csak üres szavak, mait itthon a kormány propagandál? Mégsem védenek meg a migráncsoktól?
Érdekes, hogy akkor a francia migárncshelyzettel miért nem riogatnak itthon?
Amúgy léteznek szerintem is no-go zónák: a fidesz székház környéke, meg ahol sokan fordulnak elő. Még a végén kilopják a szemem is a drága elvtársak, és közlik, hogy csak az én érdekemben cselekedtek.

anyadmajma 2016.10.26. 17:57:55

@Ballib cenzúrázók réme 18: hm, megy még a kurucinfó? vagy már nem, és azért linkelsz a külföldi testvérszervezetektől nem valós dolgokat?

Zsoltbacsi 2016.10.26. 18:41:30

@anyadmajma:

Az altalam linkelt nemet belugyminiszterium es a sved rendorseg is kurucinfo???

Scott Tenorman Must Die 2016.10.26. 19:03:32

@anyadmajma: lol mekkora égés, mehetsz pamutka mellé, aki nem merte kitolni a pofáját oda ahová és akkorra amikorra mondta

kovacs55 2016.10.26. 19:13:45

@nick papagiorgo: Kérdés, mit tekintünk no-go zónáknak, ugye......

NO-GO zona ahova sokszor eletmentes celjabol mennek rendörök, tuzoltok, mentösök es akiket kövel megdobalnak, rajuk lönek, jarmuvuket felgyujtjak vagy a mentes alatt kiraboljak...Az ilyen helyekre csak LANGSZOROVAL vagy golyoszoroval kellene kivonulni es akinek az ott lakok közul eletmentesre van szuksege azt majd beviszi a megfelelö helyre a csaladja, rokona vagy a szomszedja...ENNYI... Aki meg azt allitja hogy ilyen zonak nincsenek europaban az költözzön mar oda, a nemletezö helyek valamelyikere csak egy fel evre... azonkivul lökje ki a nagymutterjabol a hajszalrugot...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.26. 20:26:35

A BBC, a svédek és mindenki más is megmondta: NINCSENEK no-go zónák a nyugat-európai nagyvárosokban. Akkor pedig tessék tudomásul venni, hogy a no-go zónák a fasiszta, náci, kirekesztő, gyűlöletkeltő és rasszista magyarok kitalációi.

Ahogy migrációs válság sincs, a migránsok mind magasan képzett szakemberek, és terroristák véletlenül sem érkeznek a bevándorlókkal.

Zsoltbacsi 2016.10.27. 10:32:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem tudtad? Az igazi terrorista repulovel jon!

Itt a lenyeg 50 masodpercben:

www.youtube.com/watch?v=BTfX92umWqk

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.27. 10:49:25

@Zsoltbacsi:

Úristen, hogy lehet valaki ennyire sötét?

Kíváncsi lennék, ma mivel magyarázná ki az akkori véleményét.

Zsoltbacsi 2016.10.27. 11:08:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tobbszor is szembesitve lett, es a szokasos szoveg volt a valasz: "az nem ugy van", "mindenki felreertette" ja, es termeszetesen mindenki fasiszta/naci, aki nem ugy gondolja...

Tessek, itt egy pelda, az elso 5 perc erdekes:

www.youtube.com/watch?v=5EVTN70Vs6I