Párizsból, szeretettel!

Egyre több híve van a szélsőséges iszlámnak Franciaországban

A baloldali Montaigne Intézet szerint sosem volt ennyire erős a radikális iszlám Franciaországban, és a jövő még veszélyesebbnek tűnik

2018. október 18. - Sztenikó Rezső Frigyes.

Sokkoló tanulmánnyal állt elő a francia Montaigne Intézet a radikális iszlamizmus elmúlt években tapasztalható terjedésével kapcsolatban. Miközben a francia politikai pártok rohamléptekben veszítik el szavazóikat és ideológiailag is kezdenek kifulladni, addig az 1990-es évek óta a radikális iszlamisták, azaz úgynevezett szalafisták 900%-kal növelték támogatóik számát Franciaországban. Az ezredforduló előtt alig néhány száz radikális iszlamistát tartottak számon a titkos szolgáltatok, 2004-re a számuk 5000-re, 2015-re 15-20 ezerre, míg 2018-ra 30-50 ezer fő közzé emelkedett. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a jelentés szerint a fenti adatok valószínűleg alábecsülik a radikális iszlamisták számát, hiszen azokat az egyes vallási helyek látogatottsága alapján vették számításba az erre specializált titkos szolgálati szervek, nem beszélve arról, hogy csupán az aktív tagok szerepelnek a statisztikákban, míg a radikális vallási tanokat követő "egyszerű" hívek nem.

Hakim El Karoui szakértő esszéje – aki a mostani tanulmányt is jegyzi - szerint a francia muzulmánok 28%-ka vallja a fundamentalista iszlám tanait, ami jól mutatja, hogy a francia muzulmánok nagy része még egyáltalán nem radikalizálódott. Jóllehet, a szerző arra is felhívja a figyelmet, hogy éppen a 15-25 év közötti korosztályban a legtöbb fundamentalista iszlám tanokat követő hívők száma, ami nagy veszélyt jelent a jövőre nézve.

A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy a szalafizmus terjedése már az átlagember számára is szemet szúr, ha ellátogat Párizs vagy a Marseille egyes külvárosaiba, ahol a szalafisták teljes mértékben átvették az irányítást ezen külvárosok közösségi és gazdasági élete felett, olvashatjuk a Le Figaroban.

A radikális iszlamizmus nemcsak egy egyszerűen vallást jelent az emberek számára, hanem akárcsak a kommunizmus, egy átfogó politikai ideológiaként jelenik meg, mely egyszerre ad magyarázatot a világ működésére, a társadalom felépítésére és a hatalommal való kapcsolatra. Az iszlamizmus így az élet minden területét szabályozni szeretné, úgymint a férfi-női kapcsolatot, az étkezési szokásokat vagy a pénzügyeket.

Montaigne Intézet tanulmányában ezek mellett azt is megmutatja, hogy az iszlamisták tevékenységük nagy részét a való világból a digitális térbe helyezték át. Így az interneten teljes mértékben kiszorítják a mérsékelt nézeteket valló hangadókat, miközben a Facebookon és a Twitteren is igyekeznek egyre nagyobb követői tábort verbuválni maguk köré. Ezt mi sem mutatja jobban, mint, hogy a Twitter 16 legbefolyásosabb politikai „gondolkodója” között – azaz akit legtöbben követnek – öt radikális iszlamista is található. Ketten közülük a dalai lámát, míg hárman magát a pápát is maguk mögé utasítják.

twitter_iszalmistak.jpg

A legnépszerűbb Twitter profilok a világban

A think tank tanulmánya rámutat arra is, hogy a közösségi háló szalafista sztárjai elsősorban Szaúd-Arábiából kerülnek ki, ami nem véletlen, hiszen a radikális iszlamizmus szülőhazája Egyiptom és Törökország mellett elsősorban Szaúd-Arábia. A radikális iszlám gyökereit egyrészt Egyiptomban találhatjuk, ahol megszületett a Muzulmán Testvériség mozgalom, másrészt pedig Szaúd-Arábiában, ahol a wahabiták részéről indult el egy reakcionárius mozgalom. Az elmúlt években mindez kiegészült egy harmadik szereplővel is, Törökországgal. Erdogan török elnök ugyanis egyre nagyobb mértékben építi politikáját a radikális iszlámra. A tanulmány bemutatja azt is, hogy mára az iszlamisták határokon átnyúló nemzetközi szervezetek és hálózatok sorát hozták létre, miközben a szaúdi kormány nagyban támogatja a mecsetek építését Európa szerte. Nem beszélve arról, hogy a Medinában működő iszlám egyetem diákjai nagy szerepet játszanak a közösségi médiában megjelenő tartalmak terjesztésében is.

Hakim El Karoui szerint, aki mellesleg Emmanuel Macron francia köztársasági elnök tanácsadója is, alapoktól kellene újragondolni Európa és az iszlám kapcsolatát, és teljesen új iszlám szervezetekre lenne szükség nemcsak Franciaországban, hanem Európában is, melyek jobban képesek szabályozni az iszlám vallást.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr1014249381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.19. 06:04:05

A liberális kóceráj összeomlásának mellékjelensége ez.

midnightcoder2 2018.10.19. 06:44:42

@maxval balcán bircaman: Nyugi pajtás, az iszlamisták a kommunistákat is agyonverik.

Exploiter 2018.10.19. 07:15:57

Nahát. Ejnye. A kutyafáját.
Nem baj, lesz még több is.
#dontbeabigot #notallmuslims #stopislamophobia #religionofpeace #culturalenrichment

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2018.10.19. 07:28:06

@midnightcoder2: Nekünk vannak atomfegyvereink, a nagy orosz nép ellent fog állni az iszlámnak, hiába pénzeli őket a Soros.

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2018.10.19. 07:31:05

Le fogjuk győzni a multinacionális finánctőke azon törekvését, hogy a keresztény világ eliszlámosításával megakadályozzák a zöldenergia elterjedését és ezáltal felverjék az olaj árát!

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2018.10.19. 07:33:50

Én mint a liberalizmus tengeréről a kivezető utat mutató közíró, úgy is mint egy világítótorony, a végsőkig fogok harcolni!

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.10.19. 07:54:46

1. Ez egy jó blog. Gratulálok.
2. Azért az különös, hogy az Index, ahol az "iszlám" és a "terror" szavaknak az egy cikkben való megemlítése is csak kikerühetetlen esetben fordul elő, címlapra rakta ezt a blogbejegyzést...bár meglepődve látom, hogy ilyen csoda már májusban is történt (akkor nem futottam bele), egy hasonlóan kényes témában. (most böngésztem át egy kicsit a blogot, de majd bepótolom az összes bejegyzést, mert engem minden érdekel, ami Franciaországgal, főleg a kultúrával, politikával, tájjal kapcsolatos)
3. Annál már csak az különösebb, hogy írtam a poszthoz passzoló reakciót, de nem mertem elküldeni. Mindig tanulok magamról valami újat. Ez itt a komment kilúgozott, politikailag korrekt és öncenzúrázott, gyáva, megalkuvó változata:

A Harmadik Világháborúnak egy, mindössze egyetlen egy haszna lesz, amikor majd véget ér, de az is csak abban az esetben, ha a háborút a civilizált, a valódi európai értékeket őrző nyugat realistái nyerik meg. Ez a haszon az lesz, hogy az álszent, a kettős mércét pallosként forgató, a hazug módon kezelt toleranciára, valamint a szuicid, társadalmi és kulturális önfelszámolásra építő politikai pártok és ideológiák képviselői örökre kihullanak a józan emberi ész rostájából. A kommunizmus és a nácizmus százmilliók életét követelő és felfoghatatlan pusztítással járó rémtettei után, remélhetőleg ez a harmadik lecke valóban végső és kijózanító tanulsággal fog szolgálni a túlélők számára: a betegséget mindig a csírájában kell elfojtani, tűzzel-vassal védekezve ellene már az első pillanattól.

Most még mindenki hazudhat magának, amennyit akar, most még lehet próbálkozni a mindenhonnan kiömlő szar visszatömködésével. Amikor eljönnek a zord idők, majd mindenki választ magának egy utat. És ha Isten/a Sors keze mégis úgy dönt, hogy az európai/nyugati civilizációnak pusztulnia kell, annyi vigaszt talán meríthetnek a bátrak, kik megpróbálták ezt megvédeni a végítélet napjaiban, hogy legalább fegyverrel a kézben búcsúzhatnak el ettől a gyönyörű, kulturális, eszmei és természeti kincsekkel teli világtól.

nemecsekerno_007 2018.10.19. 08:39:06

Hát csak integrálódnak. Ők így csinálják. :)

Etniez 2018.10.19. 08:56:47

@maxvaI baIcán bircaman: kinek vannak atomfegyvereik?
Elszóltad magad, Kispajtás :D

erkölcsi hulla 2018.10.19. 11:00:19

Iszlám retkedékek.

És a megfaszolt európai kultúra, ami hagyja magát hátulról megerőszakolni, majd elvágni a torkát.

Francia Kalifátus.

erkölcsi hulla 2018.10.19. 11:01:43

@Exploiter: #dontbeabigot #notallmuslims #stopislamophobia #religionofpeace #culturalenrichment

Alja hazguság mind, a sok idióta bedőlt annak, hogy létezik mérsékelt iszlám, ami nem akarja mindenki más kínhalálát.
Nem baj, az asszonyaik már burkát fognak viselni.

erkölcsi hulla 2018.10.19. 11:05:42

@zord íjász: Jó a kommnented.

Ajánlom, nézd meg youtubon (direkt nem linket küldök, azt kicenzúrázhatják):

Mirror: Why Women DESTROY NATIONS, CIVILIZATIONS, and other UNCOMFORTABLE TRUTHS

Tűpontosan leírja, hogy a femnácizmus hogy vezet az iszlám térnyeréséhez.

Ajánlom mindenkinek, mert túl logikus, hogy hazugság legyen.

wolves84lb 2018.10.19. 11:44:24

@maxvaI baIcán bircaman:
"Nekünk vannak atomfegyvereink, a nagy orosz nép "

Köszönjük, Emese, hogy beismerted végre, amit mindenki tudott rólad: egy ócska hazaáruló oroszszopó féreg vagy.

erkölcsi hulla 2018.10.19. 13:34:44

@wolves84lb: Igazából veletek van a baj, hogy válaszolgattok neki. Egy kibaszott csetbot, az egymondatos beköpködéseivel, amikben szerepel a liberális szó.

Ha békén hagynátok, mint az egyvilágos szopadékot, senkit sem érdekelne.

m.t. 2018.10.19. 14:32:47

@maxvaI baIcán bircaman:
Franciaorszagnak is vannak atomfegyverei, a hadseregevel igen aktivan harcol az iszalmistak ellen, es a hoborgo vandalizalo arabokat ott is szarraveri a rohamrendor. A titkosszolgalat ott is lekapcsolja a robbantason fantazialo orulteket.

wolves84lb 2018.10.19. 14:35:18

@erkölcsi hulla: igen, ezeket tudom én is. 90%ban sikerül is negligálni a baromságait, de néha sajnos nem bírom megállni.

Amúgy én a bloggazdák helyében simán tiltanám a p.csába, akár demokrata, akár nem. Mindenki tudja, hogy kicsoda-micsoda, mégis engedik szemetelni.