Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Calais-i táborozók

Elképzelések a calais-t tábor felszámolására

2016. szeptember 29. - Sztenikó Rezső

A calais-i menekülttábor ügye, úgy néz ki teljesen megpecsételi a szocialista kormányzat elmúlt öt évét, s jól mutatja annak tehetetlenségét is a menekült- és a biztonságpolitika terén.  A calais-i menekülttábor teljesen szervezetlenül alakult ki az észak franciaországi kikötőváros mellett, s az elmúlt évek folyamán már 7000, sőt legújabb információk szerint 10000 fős „nyomorteleppé” nőtte ki magát. Dacára annak, hogy a tábor felszámolását már többször megígérték, a bevándorlók továbbra is embertelen körülmények között élnek a helyiek, illetve az átmenő tranzit forgalom nem kis elégedetlensége mellett.

A tábor nem véletlenül alakult ki Calais közelében, ugyanis ez az egyetlen hely, ahol a bevándorlók, akár életük kockáztatása árán is, de utat találhatnak Nagy-Britanniába. Azonban a 2003-ban megkötött Touquet Egyezmény a franciákat arra kötelezi, hogy a Nagy-Britanniába tartó embereket még a francia partoknál ellenőrizzék, és szükség esetén tartsák fel. Sőt a brit hatóságok francia földön szabadon ellenőrizhetik azokat, akik a szigetországba akarnak belépni. Így nem véletlen, hogy a harmadik országokból érkező menekültek, gazdasági bevándorlók, mind-mind letanyáztak Calais mellett, várván a megfelelő alkalmat arra, hogy bármi áron Nagy-Britanniába jussanak.

30f3309600000578-3435361-changed_beyond_recognition_with_its_schools_theatre_nightclub_sh-m-2_1454794880556.jpg

Természetesen sokak által csak dzsungelként nevezett menekültváros nélkülöz minden higiéniai ellátást, továbbá a bűnözés jelentős mértékben elharapódzódott s a táborlakók több esetben összecsaptak a rendőrséggel és a katonasággal is.

Azonban hiába ígérte meg a francia belügyminiszter, Bernard Cazaneuve többször is a tábor végleges felszámolását arra máig nem került sor. Így nem véletlen, hogy a jobboldali elnökjelölési kampány során fontos kérdéssé vált, hogy vajon a jelöltek miképpen szeretnék megoldani a tábor ügyét. Nicolas Sarkozy, egykori köztársaság elnök személyesen látogatott a Calais-ba szeptember 21-én és kifejtette, hogy a dzsungel felszámolása nem kérdés, így ha ő lesz az elnök, akkor 2017 végére a tábornak hűlt helye lesz. Azonban ez nem azt jelenti, hogy az itt lakókat átköltöztetik az ország más régióiba, mint ahogy azt a szocialista kormányzat akarja, hanem akinek nincs menekült igazolványa azokat ki kell utasítani az országból, illetve meg kell tiltani a családegyesítést is. Ezzel elejét lehetne venni az újabb calais-i tábor kialakulásának. Ezt azonban csak úgy tartja elképzelhetőnek Sarkozy, ha az eddigi bevándorlás politikát az alapjaiban változtatják meg. Az egykori elnök ezek mellett felülvizsgálná a Touquet Egyezményt is, s így az aki Nagy-Britanniába akar menni, annak nem állnának az útjába, így az angol kormánynak, angol földön kellene az oda bevándorlók ügyét megoldania. Véleménye szerint ugyanis a Calais környékén kialakult abszurd helyzet egyszerűen a francia hatóságok és jogrend karikatúrája, s azok tehetetlenségét mutatja.

5001576_6_2a88_arivee-de-nicolas-sarkozy-a-la-librairie-dans_68da881b0b47e4358673e20674dd7716.jpg

Természetesen nem váratott soká nagy riválisa, Alain Juppé sem, aki a Le Monde hasábjain fejtette ki véleményét, amely szerint elsőként újra kell tárgyalni a Touquet Egyezményt, ugyanis elfogadhatatlan, hogy Franciaországban tanyáznak azok, akik valójában Nagy-Britanniába akarnak menni. „A csatorna túl oldalára kell áthelyezni a határt!”- jelentette ki a bordeaux-i polgármester. Továbbá fel kell számolni a dzsungelt is, s lakói közül ki kell válogatni azt akinek van menedékjogi kérelme, s azt akinek nincs. Így azokat, akik illegálisan tartózkodnak az országba minél hamarabb vissza kell toloncolni a hazájukba, míg azokat akik menedékjogi kérelemmel éltek szét kell szórni az ország területén, s amilyen gyorsan csak lehet meg kell vizsgálni, hogy jogosak-e a menekültjogi státuszra vagy sem.

Természetesen Nicolas Sarkozy és Alain Juppé után nem sokkal, Francois Hollande is kiterítette a lapjait, sőt egyenesen Calais-ba látogatott. Igaz, sok újdonsággal nem szolgált az éppen regnáló köztársasági elnök, „csupán” azt ígérte meg (megint), hogy év végére felszámolják a tábort.

Natacha Bouchart calais-i polgármester asszony azonban már nem bízik a csodákban, ugyanis ahogy a Europe 1 rádióadónak nyilatkozta, már sokszor hallott a tábor felszámolásáról ennek ellenére a migránsok száma csak tovább nőtt.

Hollande azonban calais-i látogatása során egyáltalán nem kérdőjelezte meg a Touquet egyezmény felülvizsgálatát, ellenben ha jövőre bármelyik jobboldali jelölt is nyer, az egyezmény a jelenlegi formájában valószínűleg már nem fog megmaradni, s az angolok kénytelenek lesznek az odatartó bevándorló áradatot saját területükön kezelni. Így a francia-angol kapcsolatok meglehetősen fagyossá válhatnak, nem beszélve arról, hogy Párizs nem titkolt célja, hogy a Brexitnek köszönhetően minél több bankot és londoni székhelyű vállalatot csábítson el a csatorna túloldaláról, ami még tovább ronthatja a francia-angol kapcsolatokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr8211752459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2016.10.01. 11:17:50

franciaországban sem Calaisban nem lesz semmi változás, tovább fog tartani a lecsúszás az afrikává válás és a mohamedánok sem lesznek normálisabbak. A franciák nem is érdemelnek mást, nem is kapnak mást, hiába válasszák meg 'szarkőt' a rezgőtakony (hollande) helyett: az egyik büdösebb svábbogár, mint a másik.
Ez a francia Trianonnak a kezdete, minket akart elveszejteni ez a sunyi aljas banda és most szép lassan őket késziti ki a néger és arab csürhe, miközben olyan vezetőknek tapsikolnak, mint a rezgőtakony meg a szarkő ... semmi szánalmat nem érzek irányukba és az is hülye, aki aggódik ezekért.

Nagyorrú Barbi 2016.10.01. 11:42:28

A sok liberális nemzetárulónak pedig ez az örömteli állapot tetszik. Remélem,lesz a magyarban még annyi, hogy 2-án elhajtja ezeket a migráncs imádókat a qrva anyjukba.

conchita wurst 2016.10.01. 12:34:49

azér az sokatmondó, hogy a franciák rosszabbul kezelnek 10.000 menekültet mint a németek 1,5 milliót..

muhaha
süti beállítások módosítása