Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Mit ajánl Marine Le Pen?

A Nemzeti Front gazdasági programja

2017. március 10. - Sztenikó Rezső

Marine Le Pen hónapok óta vezeti a választási statisztikákat, s szinte biztosan első helyezettként fog végezni a választások első fordulójában (Igaz, a legújabb közvélemény kutatások, már Emmanuel Macron előnyét prognosztizálják). Azt tudjuk, hogy Marine Le Pen főleg az elit elutasítására építi a kampányát, azonban kérdés, hogy ha esetleg hatalomra kerül, akkor vajon milyen gazdasági megoldásokat tud felmutatni a választók számára. Így érdemes egy pillantást vetni, hogy mire számíthatnak a franciák, s az európaiak abban az esetben, ha a Nemzeti Front jelöltjét választják meg elnöknek.

le_pen_francia_valasztas.jpg
Forrás: Dreuz.info

Marine Le Pen programjában a legfőbb cél a nemzeti szuverenitás visszaállítása, amit monetáris, törvényhozási, területi és gazdasági téren is megszeretne erősíteni. Ebből következik, hogy megkérdőjelezi Franciaország uniós tagságát, így az ország szuverenitásának a visszaállítása érdekében tárgyalásokat kezdeményezne a jelenleg hatályban lévő uniós szerződések módosításáról, majd népszavazás útján döntene Franciaország tagságáról. Az unióval folytatott tárgyalások során a fő cél az lenne, hogy olyan közös európai programban állapodjanak meg a felek, mely tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitást, így Franciaország függetlenségét.

A programjának egyik fő eleme a nemzeti valutához, a frankhoz való visszatérés, igaz ez nem biztos, hogy az euróval való teljes szakítást jelentené, hiszen a jelenlegi közvélemény kutatások szerint a lakosság 68%-a támogatja a közös fizetőeszközt. Így, míg Le Pen programjában a nemzeti valutához való visszatérés szerepel, addig a sajtóban már egy közösségi valuta létrehozását irányozta elő Marine Le Pen, ami leginkább az 1979 és 1999 között létező ECU-nak felelne meg. Így, Marine Le Pen elképzelései szerint egyszerre őrizné meg a nemzeti szuverenitást a monetáris politika terén, illetve a közös valutából fakadó előnyöket. Az elemzők szerint azonban egy ehhez hasonló rendszerhez való visszatérés szintén jelentős mértékben csökkentené a nemzeti szuverenitást a monetáris politika terén, hiszen a döntések során figyelembe kellene venni az euróval szembeni árfolyam alakulását is, s esetleges eltérés esetén azonnal be kellene avatkozni. Mindez jelentős mértékben szűkítené a francia monetáris politika mozgásterét.

A francia frankhoz való végleges visszatérés egyébként a Nemzeti Front szerint lehetőséget nyújtana arra, hogy a jegybank közvetlenül finanszírozza az államadósságot, mellyel a korlátlan pénznyomtatásnak adna lehetőséget. Igaz, az új frank nagyarányú leértékelődése – elemzők szerint nagyságrendileg 30%-os -, a kamatlábak elszabadulása és a nemzetközi hitelezői bizalom elvesztése miatt, a megnövekvő francia államadósságot csak ily módon tudná kezelni a kormány. Azonban a pénznyomtatás, s az államadósság e módon történő finanszírozása nagyarányú inflációs kockázatot rejt magában.

Gazdaságpolitika terén előtérbe helyezné a hazai vállalatok védelmét, melyet egy úgynevezett „intelligens” protekcionizmus keretein belül valósítana meg. Így egyrészről a nemzeti valuta visszaállításával és annak leértékelésével előnybe hozná a francia vállalatokat, továbbá az import termékekre további 3%-os import vámot vetne ki. A francia állam részéről növelné a hazai vállalatok felé irányuló megrendeléseket, továbbá a stratégiailag fontos iparágakat államosítana, ezzel védené meg őket a külföldi befektetőktől. A Nemzeti Front a kutatás és fejlesztési kiadásokat 30%-kal növelné, illetve kötelezné a nagy francia vállalatokat Innovációs Alap létrehozására azzal a céllal, hogy elősegítsék a kkv-ék fejlődését. A hazai munkavállalók védelme érdekében a vállalatok által alkalmazott külföldi munkavállalókra speciális foglalkoztatási adót vetne ki.

A költségvetés politika terén nagyarányú adócsökkentést irányozna elő. Így csökkentené a jövedelemadót, a lakhatási adót, a közjegyzői díjakat, továbbá a társasági adót is a jelenlegi 33%-ról 24%-ra mérsékelné. A hadikiadásokat a GDP 1,8%-ról egészen 3%-ig emelné, továbbá növelné a rendőrség létszámát is. Ezek mellett növelné a munkások és a kisnyugdíjasok vásárlóerejét havonta nagyságrendileg 80 euróval. Végül pedig átvizsgálná és emelné a szociális kiadások nagyságát. A jelöltnek mindezen intézkedésekkel a fő célja az, hogy elősegítse a vásárlóerő növekedését. Az elemzések szerint a Nemzeti Front intézkedései 85 milliárd euró többlet kiadást jelentene a költségvetés számára. A költségvetési kiadásokat az importvámból befolyó adóból (15 milliárd euró), a külföldi munkavállalók megadóztatásából (2 milliárd euró), továbbá a társadalombiztosítási rendszer reformjából, az adócsalás visszaszorításából, az Európai Unió számára befizetett hozzájárulások megszűnéséből, a bevándorlás okozta költségek mérsékléséből, valamint az intézményi reformok által nyert megtakarításokból finanszírozná.

Marine Le Pen programjában nem részletezi, hogy pontosan mit kezdene az államadóssággal, ellenben a költségvetési hiányt 2019-re a GDP 3%-áig csökkentené, s az öt éves elnöki ciklusának a végére az 1,3%-ot szeretné elérni. Mindezt főként arra a hipotézisre építi, miszerint a francia gazdaság 2018-ban 2%-kal, 2021-ig pedig éves 2,5%-kal fog bővülni. Kérdés azonban, hogy a frankhoz való visszatérés mekkora gazdasági sokkot fog jelenteni az országnak, illetve az egyes protekcionista lépésekre miként reagálnak a partnergazdaságok.Így a 2%-os gazdasági növekedés is fenntartásokkal kezelendő. Az biztos, hogy a Nemzeti Front esetleges hatalomra kerülésével egy bizonytalan korszak venné kezdetét a gazdaságpolitika terén.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr7812325061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.03.12. 10:53:07

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, beleértve a szélsőségeket is, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Jakab.gipsz 2017.03.12. 13:55:33

@Szalay Miklós:

Miklós átfutottam a munkádat, de nem találtam benne olyan téma megválaszolását, amit senki sem tud.
süti beállítások módosítása