Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Kínai tőke hódítása Franciaországban (2015. április 07.)

2016. július 13. - Sztenikó Rezső

Míg eddig javarészt a külföldi befektetők keresték a kínai lehetőségeket annak érdekében, hogy beruházásokat hajtsanak végre az országokban, mára ez megváltozott és Kína, mely eddig úgy vonzotta a tőkét, mint mágnes a vasat, már több tőkét helyez el külföldön, mint amit a külföldiek visznek Kínába. Mindez 130 milliárddal több  dollárt jelent. A Kínaiak Afrikán kívül főként Európában keresik a befektetési lehetőségeket, ahol sok vállalat – ellenben a kínaiakkal – tőkehiánnyal küzd. A beruházási kedvüket csak tovább fokozza az euro gyengülése a jüannal szemben. Míg 5 éve egy euro 11 jüant ért addig mára már csak 6,5-t. Így a kínai befektetők számára még olcsóbbá váltak az európai befektetések

Így nem csoda, hogy a kínai befektetők megpróbálnak mindent felvásárolni ami számukra hasznos vagy értékes lehet. Két cél hajtja őket, egyrészt a nemzetközi porondon is ismert márkák felvásárlása, melyekkel így a globális piacon is hatékonyan fel tudják venni a versenyt, szemben a sajátjaikkal, melyek minden próbálkozás dacára nem sikerül áttörniük a nyugati világ vásárlási ingerküszöbét (a rész sikereket nem számítva). Ez a helyzet például a március közepén történt Pirelli gumigyártó cég teljes felvásárlásával is, de ide sorolhatjuk a Geely 2010-es Volvoval történt bevásárlását. A felvásárlások másik célja pedig természetesen a technológiai transzfer elősegítése, főleg az űr- és az atom technológiában. Írja a Figaro.

A kínaiak könnyen találnak célt elképzeléseiknek. A bevásárlások főterepe főként a mediterrán országok, közülük is Olaszország, mely az egyik legeladósodottabb és a legtörékenyebb Európában. Itt már megszerezték az ENI olaj-, az Enel elektronikai-, és a CDP Reti elektromos hálózati vállalatot is. De népszerű célpontnak számítanak a görög, portugál vagy épp spanyol vállalatok felvásárlásai is (főként kikötők).

Természetesen Franciaország is egyre népszerű befektetési célpontnak számít. A tehetős kínai milliárdosok szívesen vesznek ódon kastélyokat, várakat, melyekhez jó minőségű szőlőbirtokok is tartoznak, de természetesen ennél sokkal komolyabb befektetéseket is eszközölnek az országban. Talán a legismertebb a francia a PSA Peugeot Citroen autóipari konszernben való részesedés, mely a csőd széléről hozta vissza a francia autógyártó vállalatot. De az infrastruktúrában is nyomulnak, így például megvették a Toulouse-i repteret, két ipari parkban is beruházást hajtottak végre, Moselleben és Chateaurouxban. De népszerű célpontok a francia KKV-k is, ugyanis sok közülük specializált tudással és tapasztalattal rendelkező kisvállalat, mely tevékenysége egy szűk piacot szolgál ki, de azt igen magas színvonalon.

Nemcsak a francia vállalati szféra részéről vannak jelek arra, hogy kínai tőkét vonjanak be a vállalkozásukba, hanem ezt a kormányzat is támogatja. Manuel Valls január végi látogatása a világ második legnagyobb gazdaságába, főként a kínai tőke Franciaországba csábítását szerette volna elérni. „Franciaország azaz ország, mely várja Önöket (kínaiakat - szerz.), a kormányzatom célja az , hogy az összes akadályt lebontsa, mely az Önök útjában áll. Nem kell aggódni sem a francia jogrendszer, a francia szociális támogatások, sem a francia valósággal kapcsolatban (mindez a január végén a Charlie Hebdo támadás után történt). Ellenkezőleg, ez azaz ország, mely a legjobb hely a jó üzletre. Egyszóval, üdvözöljük Önöket Franciaországban” – mondta mindezt Valls Kínában a januári látogatásán, melyet a France24 közölt.

A kínai befektetések azonban már jó ideje jelen vannak az országban, igaz Kína a maga 37 beruházási projektjével, amit Franciaországban hajtottak végre 2014-ben, még messze le van maradva az élbolytól, Egyesült Államoktól vagy Németországtól.

A számokból azonban jól látható, hogy ezek folyamatosan – kisebb megszakításokkal ugyan – de növekszenek. Így 2004-hez képest amikor csupán 4 darab kínai befektetési projekt volt az asztalon mára már 37 van. Így Kína egyre meghatározóbb szereplője lesz a francia gazdaságnak (is).

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr468885706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása