Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Veszélyben a Renault-Nissan házasság? ( 2015. április 26.)

2016. július 13. - Sztenikó Rezső

Az ember azt hinné, hogy csak felénk szól bele aktívan az állam egyes vállalatok gazdálkodásába, államosítás, külön adók által, de úgy látszik, hogy francia kormányzat sem idegenkedik az aktívabb állami szerepvállalástól, ha érdekei úgy tartják. Erre jó példa az, ami most a Renault háza táján zajlik.

Az egész botrány április elején pattant ki, amikor is az állam bejelentette, hogy az eddigi 15%-s részesedését tovább növeli, egészen 20%-ig. Az ok nem más, mint az, hogy megakadályozzák az április 30.-án sorra kerülő közgyűlés során, hogy leszavazásra kerüljön, az úgynevezett Florange törvény elfogadtatása, mely nem jelent mást, mint azok a részvényesek, akik több mint két éve birtokolják egy vállalat részvényeit élhetnek a kettős szavazati joggal. Ez bevásárlás az állam számára nagyságrendileg 814 millió és 1,2 milliárd euróra tehető.

  A Renault csoport tőkemegoszlása

Ezzel nem is lenne probléma, hiszen sok vállalatnál láthatjuk, hogy jóváhagyták ezt a jogszabályt jegyzi meg a Total francia olajvállalat vezetője, Patrick Pouyanné. „A kettős szavazati jog a Totalnál is létezik és kiszámíthatóan működik évek óta, amelyet a befektetőink ennek megfelelően díjaznak is, de a Renault-nál az állam hirtelen beavatkozása, biztosan bosszant néhány részvényest.” tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr868885718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása