Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Egy miniszterelnöki kinevezés margójára

2017. május 15. - Sztenikó Rezső

Úgy látszik, hogy a francia elit talán sohasem zárt még ennyire össze mint Emmanuel Macron elnöksége során, amit jól mutat Edouard Philippe miniszterelnöki kinevezése. A magát jobboldalinak meghatározó újdonsült miniszterelnök, ugyanis a francia elit archeotípusa. Francia (pardon, normand...) értelmiségi családban született. Iskoláit annak rendje módja szerint Franciaország elitképző intézményeiben végezte. Így megfordult a párizsi Science-po-n, ahonnan az útja a francia politikus és hivatalnokképző elit iskolába, az ENA-ba (École Normale Administration) vezetett. 

A 1990-es években kezdett el politizálni, ahol akkor még a Szocialista Párt mögé állt be, s a tavaly elhunyt, szociáldemkorata Michel Rocard kampányát támogatta. Később azonban szakított a baloldallal, s az Alain Juppé által újra szervezett UMP-be találta magát, ahol azóta is a bordeaux-i polgármester egyik legközelebbi emberének számított. 2010 óta Le Havre polgármestere.

philippe_edouard.jpg

Philippe Edouard, Franciaország új miniszterelnöke (Le Figaro)

Aki nem tudná Alain Juppé sosem tartozott a jobboldal keménykalapos képviselői közzé, így sokkal engedékenyebb volt a nemzeti kérdést illetően, sosem vetette el a multikulturalizmust, így talán nem véletlen, hogy az őszi kampánya során a "boldog indetitás" szöveggel kampányolt, amiben az országban élő kissebbségek boldog együtt élését propagálta. A kampány szlogen egyébként válasz volt a kozernvatív Alain Finkielkraut filozófus által írt "szomorú identitás" című könyvre is, amely kitörő sikere ellenére meglehetősen sötét jövőt jósol a francia kultúrát és nemzetet illetően. Egyébként Alain Juppé kampány főnöke nem volt más, mint Edouard Philippe, aki még a kampány hevében viccelődött a jelenlegi köztársasági elnökön. De ezen Macron gyorsan túltette magát, s kinevezte miniszterelnöknek.

Edouard Philippe kinevezésével Emmanuel Macron egy éles támadást intézett a Republikánus párt irányába, s akárcsak a Szocilaista Pártot a kontervatív pártot is szét akarja robbantani, s célja, hogy kialakítson egy valamiféle középpártot, ami magamögé gyűjti, a mérsékelt jobb és baloldali, úgynevezett centrista politkusokat. Mindazokat, akik gazdaságilag és társadalmilag is a liberális értékek irányába elkötelezettek. 

Hogy Emmanuel Macron ravaszkodása összejön-e azt majd következő hetek eldöntik, de várhatóan több jobboldali politikus is be fog állni a frissen megválasztott köztársasági elnök mögé.

Az ikérdés, hogy Edouard Philippe személye mennyire megnyugtató. Egyrészről semmilyen tapasztalata nincs a kormányzati munka terén, ami igaz, hogy egy politikai szüzessége ad neki, de sajnos az országos politikába farkastörvények uralkodnak. Másrészről a sajtó is találhat piszkos dolgokat mögötte, ugyanis a Mediapart információ szerint (akik nagy szerepet játszottak Francois Fillon körüli botrányban a választások során) a vagyonbevallása során nem volt hajlandó minden információt a hatóságok számára át adni 2014-ben. Így a párizsi ingatlanának az értékét egyszerűen "fogalmam sincs" bejegyzéssel intézte el.

További kérdés, hogy milyen szerepet vállalt az UraMin üzletben, amely során az Areva atomipari vállalat képviselőjekánt dolgozott, s amely során az állam majd 3 milliárd eurót vesztett. Igaz, a témát jól ismerő újságíró szerint Édouard Philippe neve egyszer sem bukkant fel az eset kapcsán.

Édouard Philippe kinevezése azonban jól mutatja azt is, hogy az eddig egy új kozmopolita, liberális elit van születőben, akik Emmanuel Macronnak köszönhetően teljesmértékben átveszik a politikai hatalmat. Macronnak a szocialisták, s a konzervatívok szétverésével sikerül a vadhajtásokat is kiírtani, s véghez vinni a liberális reformokat, legyenek azok gazdasági, oktatási vagy kultúrális reform. A Le Havre-i polgármester kinevezése azonban eszembe juttatja Axelle Le Maire februárban távozott szocialista államtitkár szavait (aki egyébként a Gazdasági Minisztériumba együtt dolgozott a jelenlegi köztársasági elnökkel.) "Az országunkat 3000 ember irányítja, akik kezükbe tartják a hatalom kulcsát". - mondta a Liberation-nak. Úgy tünik, most végleg hatalomra kerültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr5412507349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brumm Brumi 2017.05.16. 10:16:55

"A Le Havre-i polgármester kinevezése azonban eszembe juttatja Axelle Le Maire februárban távozott szocialista államtitkár szavait (aki egyébként a Gazdasági Minisztériumba együtt dolgozott a jelenlegi köztársasági elnökkel.) "Az országunkat 3000 ember irányítja, akik kezükbe tartják a hatalom kulcsát". - mondta a Liberation-nak. Úgy tünik, most végleg hatalomra kerültek."

Nekem meg Kornis Mihály 1993-es szavai jutnak erről eszembe:

"Zsolt, vedd tudomásul, hogy népi-urbánus vitában állást kell foglalni. Nincs olyan, vedd észre, nem lehet kívül maradni. Magyarország erről szól. És - tette hozzá - ha nem ezen az oldalon foglalsz állást, ahol mi vagyunk, akkor Te náci vagy. Más választásod nincs, vagy náci vagy, vagy igazat adsz nekem, illetve nekünk. És azt is vedd tudomásul, hogy él ebben az országban ötezer értelmiségi, akiknek a véleményével szemben nem lehet politikát csinálni. És ez vagy tetszik nektek, vagy nem tetszik, ez így van."
süti beállítások módosítása