Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

A francia fiatalok készek elhagyni hazájukat (2015. március 15.)

2016. július 13. - Sztenikó Rezső

Úgy látszik nemcsak hazánk fiai szeretnének külföldön szerencsét próbálni, hanem a nálunk sokkal gazdagabb franciaországéi is, derült ki egy a héten publikált felmérésből, melyet az OpinionWay és a francia Munkaügyi Hivatal közösen jegyez. Mellesleg a francia fiatalok jövőképe és a munkaerő piacba vetett hite sem túl rózsás. De nézzük meg a kicsit részletesebben a tanulmányt, melynek összefoglaló változata az alábbi címen bárki számára elérhető.

A kutatásban 25 évnél fiatalabbak vettek részt, akik 80%-a pesszimistán áll a munkaerő piaci kilátásokhoz és tízből hatan elképzelhetőnek tartják azt, hogy elhagyják országukat, hogy külföldön keressenek munkát.

Csupán a megkérdezettek 17%-a áll optimistán a munkakereséshez, ellenben érdekes, hogy saját jövőjüket illetően már 62% mondja azt, hogy az adott szektor helyzete ahol el akarnak helyezkedni, optimizmusra ad okot.

Érdekes megvizsgálni egy másik tanulmányt, melyet a Page Personnel és Michael Page jegyez, akik a Franciaországon belüli migrációt vizsgálták (Ők itt az egész munkaerőpiacot vizsgálták, nemcsak a 25 évnél fiatalabbakat). Itt a válaszadók 66% mondta azt, hogy hajlandó elköltözni a saját régiójából, ha szükséges, legyen az bármilyen ok. A válaszadók 62% főként akkor, ha a munkakörülmények úgy kívánják. A tanulmány kiemeli, hogy főként a Párizs környékén élő 25 és 35 kor közötti, független, gyermeknélküli férfiak azok, akik leginkább hajlandóak elhagyni jelenlegi otthonukat, ha arra kerülne sor. Ezzel szemben azok a nők, akik még sosem hagyták el saját régiójukat a legkevésbé hajlandóak arra, hogy áttelepüljenek máshova, legyen az munkahelyi vagy családi kötelezettség.

A leginkább népszerű régió Dél-Franciaország. Nemcsak ide akar költözni az emberek nagy része, hanem a már innen elszármazottak is szeretnének egyszer visszatérni gyökereikhez. Ezt a válaszadók 54% találta leginkább vonzónak. Érhető a meleg mediterrán levegő mindekeit vonz. Ezek után jön, Rhone-Alpes (Lyon és környéke) és a nyugati régiók 36%-al.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a migráció része a franciák szakmai életének, s nem állítják meg őket sem ország-, sem régióhatárok.

De térjünk vissza az OpinionWay tanulmányához, hogy vajon hogyan viszonyulnak a fiatal franciák a munkaerőpiachoz, továbbá mit tartanak ők fontosnak egy-egy munkahely megválasztásakor.

A megkérdezettek 86%-a tartja fontosnak azt, hogy sikeres szakmai karriere legyen és a többségnek (61%) fontos a javadalmazás nagysága is. Érdekes azonban megfigyelni, hogy a többség legfőbb értéke az életben nem a munka, amelyet csak a válaszadók 47% tart fontosnak, hanem a család, mely a válaszadók 67% említett első helyen.

A fiatal franciák még mindig konzervatívabban állnak a munkahelyükhöz, mint pl. az amerikai sorstársaik. Ugyanis 55%-uk szeretné ugyanazt azt a szakmát csinálni egész életében, sőt 51% szeretne ugyan annál a vállalatnál maradni ha lehetséges egész élete folyamán, áll a felmérésben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy manapság nem egyszerű munkakeresőnek lenni Franciaországban, ahol a munkanélküliség a 10%-ot ostromolja és már az 5 milliós lélektani határt is átlépte. A helyzet csak rosszabbodik, ha a fiatalok között nézünk szét, ahol 2014 márciusában a munkanélküliség 23,4% volt. Igaz ezzel szinte pontosan az európai középértéket hozza, habár ennél csak a déli államok, Lengyelország és Írország mutatói voltak rosszabbak, de az igazi probléma, hogy semmi jel nem mutat arra, hogy bármilyen javulás lenne látható a fiatalok munkanélküliségére vonatkozólag. A munkanélküliség főleg a munkaerőpiacra frissen kikerülő, diplomával nem rendelkező rétegeket sújtja, akik gyárakban, szolgáltatási szektorban tudnának elhelyezkedni. Csak épp nincs hol. Csak az elmúlt évben 217 üzem zárt be, mellyel szemben csupán 163 újonnan létesített gyáregység áll. Arról nem is beszélve, hogy a gyártóegységek jelentős részét gépesítik a költséghatékonyság érdekében, így egyre kevesebb munkaerőre van szükség, de ez már több más problémát is magával hoz, amit majd egy másik bejegyzés keretén belül próbálok meg jobban kifejteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr188885692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása