Párizsból, szeretettel!

Párizsból, szeretettel!

Macronos bögrét valaki? Avagy a francia elnök és webshopja

Webshopot indít a francia elnöki palota, amely között meglepő darabokat is találunk. Kérdés, hogy mennyire segíti ez az elnök megtépázott népszerűségét

2018. szeptember 18. - Sztenikó Rezső

Emmanuel Macron már a kezdetektől egyértelművé tette, hogy újra akarja értelmezi az elnöki szerepet és úgynevezett jupiteri hatalom kiépítésére törekszik, ami nem más jelent mint, hogy mindent a kezében akar tartani. Ez nem holmi túlzás, ezt ő maga jelentette ki még az elnökválasztási kampány legelején, 2016 októberében egy interjú során. Érdemes megjegyezni, hogy Jupiter nem más, mint a görög főisten Zeusz római megfelelője. Valljuk be, azért ilyen kijelentésekhez szerény személyiség szükségeltetik.

Emmanuel Macron úgy látszik, hogy nemcsak a hatalomértelmezést illetően jár új utakat, hanem saját szerepét is újraértelmezte, amit szimbolizál, a nem rég útjára indított elnöki Elysée-palota webshopja is. A hivatalos kommunikáció szerint az oldal fő célja, hogy a termékek eladása révén hozzájáruljanak az elnöknek otthont adó épület felújításához. A webshopot böngészve azonban az ember meglehetősen érdekes darabokat talál. Még a Macronról készült elnöki fotóra húzza fel az ember a legkevésbé a szemöldökét, habár valljuk be, korrekt lenne, hogy ha az V. köztársaság többi elnökének a fényképei is megvásárolhatnánk a webshopban. Ha azonban tovább böngészünk a kincsestárban, akkor már értékesebb gyöngyszemekre lelhetünk, úgymint az elnök fényképével díszített „elnöki bögre”. Bevallom eddig sokáig azt hittem, hogy ilyet csak putyinos-erdoganos változatban lehet venni a moszkvai vagy az isztambuli bazárosoknál, de úgy látszik, hogy mivel a francia piac nem látott benne lehetőséget, így az elnöknek saját magának kellett piacra vinnie a terméket.

De ez még semmi. Olyan különleges darabokra is szert tehetünk, mint Emmanuel Macron futball világbajnokságon való ujjongásának, francia trikolórban pompázó árnyvonalainak pólóra nyomtatott változata! (Remélem sikerült jól megfogalmazni a lényeget, de ha megnézzük a képet, rögtön érthetővé válik.) Ami bevallom mindent visz. Aki viszont jobban szereti a népi bölcsességeket, az megtalálja az elnök elmúlt egy-két évben mondott aforizmáinak pólóra nyomtatott változatát. Ilyet eddig is láttam, de azokon olyan nagy emberek gondolatai voltak, mint Rousseau, de Gaulle, Victor Hugo, de úgy látszik, hogy az elnök úgy gondolja, hogy neki néhány év alatt sikerült ilyen magaslatokba jutnia…

untitled_2.jpg

Nem véletlen, hogy egyeseknél ez a legrosszabb szovjet időket idézi, és felteszik a kérdést, hogy vajon mikor lesznek tele az autópályák az elnököt éltető óriásplakátokkal. De ami engem igazán elgondolkodtatott, hogy vajon mi történne Magyarországon, ha a Miniszterelnökség hozna létre hasonló webshopot. „Orbános” bögrét, miniszterelnöki fotót, vagy épp „Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!” feliratú pólót árulnának azon a címen, hogy ebből akarják megépíteni a miniszterelnökség új épületét. Az hiszem, hogy a személyi kultusz felé tett újabb lépéssel vádolnák meg a magyar miniszterelnököt, és lehet, hogy joggal.

Az, hogy a francia elnök célja ezzel a webshoppal tényleg a palota felújítása vagy sem azt nem tudni. Állítólag, már 350 ezer euró értékben rendeltek eddig a webshopból, ami nem kevés. Igaz, a termékek legyártása, a weblap működtetése költségeket von magam után, így lehet nem sok marad a felújításra.

Az, hogy mindez az elnöki imázs renoválására elegendő lesz-e erősen kérdéses, miközben nagy szüksége lenne rá, hiszen soha nem látott mélyponton van az elnököt támogatók száma. Mindössze a franciák 31%-a elégedett Emmanuel Macron elnöki teljesítményével az Ifop közvélemény-kutató által a Paris Match magazin és a Sud Radio számára készített felmérés szerint.

Macron számára az igazán nagy problémát az jelenti, hogy elfogadottsága nagyot zuhant a legfontosabb szimpatizánsai körében: augusztusban mindössze 44%-uk állt az államfő mellett, ezzel szemben júliusban még 69%-uk. A baloldali szavazók már csak 20%-a (-14 százalékpont), s a jobbközép Köztársaságiak csupán 27%-a (-16 százalékpont) elégedett Macron elnöki munkájával.

Végül pedig azt sem lenne haszontalan, ha Macron egy kicsit javítana a megítélésén, mert akkor biztosan több fogyna a macronos bögrékből is és így több maradna az elnöki palota felújítására is..

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur2.blog.hu/api/trackback/id/tr8514247459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása